Youth Elite, un proiect cu și pentru tineri la Medici’s

Încă de când eram pe băncile liceului am înțeles că formarea mea profesională depinde de lucrurile pe care sunt le învăț. Probabil că și cu cei mai buni profesori din lume, dacă nu aș fi avut determinarea și voința necesară, tot nu s-ar fi lipit mai nimic de mine. 

M-am implicat în multe proiecte de-a lungul timpului și am luat ce a fost mai bun din fiecare. Până la urmă contează mult experiența pe care o ai și lucrurile pe care știi să le faci. E important să ai mereu în vedere mai multe perspective.

Cu cât privești situațiile din unghiuri diferite, cu atât mai ușor poți decide corect pentru tine.

Mai mult ca sigur că sistemul de învățământ românesc are nevoie de îmbunătățiri majore și de oameni dedicați. Însă atunci când ești elev nu te poți bate cu oamenii mari. În primul rând, îți vor spune că ești mic și nu ai experiență.

Nu contează că tu îți tocești coatele învățând lucruri care nu îți vor fi de folos. Apoi, îți vor spune că știu ei mai bine tocmai pentru că au ajuns la vârsta pe care o au și au învățat atâtea. Această mentalitate nu este sănătoasă, dar cu ea avem de furcă. 

Am stabilit. Cu sistemul e greu și complicat să te lupți, iar când ești încă tânăr și plin de speranță nu poți decât să înțelegi că, de cele mai multe ori, educația ta depinde de tine și de activitățile în care te implici.

În Timișoara există de câțiva ani deja programul Youth Elite. Acesta oferă elevilor din toată țara posibilitatea de a participa pentru o săpt la diferite activități în orașul de pe Bega, toate înglobate în ceea ce numim educație alternativă.

Mărturisesc că am fost și eu invitată cândva prin primăvară sau iau parte la acest program, însă undeva prin mintea mea s-a rătăcit mesajul și am uitat complet de invitație. 

Youth Elite îți oferă o experiență inedită, bazată pe educația alternativă (…). Timp de o săptămână, elevii fac cunoștință cu Timișoara. Aceștia se bucură de activități practice cu impact social și află ce carieră li s-ar potrivi prin programe de orientare în carieră și discuții libere cu reprezentanți din diferite domenii.

about Youth Elite

În ciuda zăpăcelii de care am dat dovadă, am participat totuși la program prin Clinicile Medici’s, unul dintre partenerii proiectului.

Așadar, iată-mă în fața celor patru elevi curioși care au venit în vizită în Clinica Medici’s Academica. Adrian Bădescu, Co-Fondatorul Medici’s, le-a povestit despre medicină, management medical și cum a construit un business în domeniul medical. Acesta le-am împărtășit celor patru tineri veniți din Iași, Vaslui, Lugoj și Deva valorile după care se ghidează și felul în care se organizează. Curiozități au fost multe și intereseante. Cred că este grozav să poți observa și mentalitatea generaților mai tinere.

Mereu am zis de mine că sunt fresh. Cei care vin după mine sunt și mai și. Sunt convinsă că vor face treabă bună.

Rolul meu a fost să le povestesc despre facultatea de medicină și despre cum reușesc să îmbin viața de student cu toate lucrurile pe care le fac. Am fost emoționată și stângace, dar sper că am lămurit unele aspecte.

Cert este că acești patru tineri m-au impresionat prin energia și dorința de a învăța și a se dezvolta. Avem nevoie de așa ceva. Avem nevoie de proiecte prin care să fim stimulați și învățați lucruri practice, palpabile. Ne trebuie sprijin și un context pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră. Apoi, când ne vom face mari, vom reclădi mai bine.