Ponturi pentru blog, după 3 ani de blogging

Peste aproximativ 3 săptămâni, acest blog împlinește 3 ani. Am trecut prin câteva momente care m-au făcut să pricep ce e bine și ce nu este bine să faci. Au mai fost câteva tentative de ”sfaturi”. Unul dintre ele îl puteți citi aici. Evident, mă puteți contrazice, pentru că nici în acest domeniu nimeni nu deține adevărul absolut.

În primul rând, pentru ca blogul să placă lumii, este nevoie de un aspect plăcut, un text aerisit. Pe scurt ceva simplu și elegant.

Nu mi se pare ok ca un blogger să scrie pe mai multe bloguri. Un simplul motiv este că aproape sigur nu are cu adevărat timp să se ocupe de toate. Cunosc câteva exemple concrete, care dacă s-a ocupa de un singur blog, ar avea mult mai mult de câștigat.

Știu că este o scuză bună să ai două sau mai multe bloguri pentru acele concursuri sezoniere. Oricum lumea se cam prinde și cam fuge fără să privească înapoi.

Un alt aspect important, este blogroll-ul. Cum și pe cine să ții acolo?

Mi-a luat și mie ceva vreme să înteleg că este mai ok că am în lista mea bloguri pe care chiar le citesc, decât simple bloguri care mă au și ele acolo.

Consider că cei cărora le place de mine, mă pot adăuga, pentru că și eu am făcut la fel cu cei pe care-i citesc zilnic – sau de fiecare dată când postează (vezi Oana-lenesă-pe-blog).

Între timp, am mai învățat că este bine să participi la evenimentele la care ești invitat, dar și la cele la care nu ești – poți fi un clandestin, care a stat în umbră și a văzut totul obiectiv. Lumea va fi surprinsă.

Și încă un lucru important nu doar în blogging – nu încerca să fii cineva care nu ești. Cititorii se vor prinde, bloggerii își vor da seama.

Iată ideile mele după 3 ani de blogging la nivel de amator. Orice sfat e binevenit! 🙂