Întoarcerea Huliganului

Autor: Norman Manea
Anul apariției: 2011 (prima apariție, 2003)
Editura: Polirom
Limbă originală: română
Număr de pagini: 320
Nota mea: 3/5

”Revenirea dupa mai bine de un deceniu de exil intr-o Romanie pe care o parasise atunci cind ii parea ca situatia nu mai poate fi indurata nicicum, ca aerul devenise de nerespirat, iar viata, un  cosmar cotidian ii ofera autorului prilejul de a scrie un roman profund autobiografic, o marturie cutremuratoare despre ororile istoriei, despre totalitarisme si tragediile individuale sau colective  carora acestea le-au dat nastere. O carte grava, tensionata, impresionanta si complexa, rememorind destinul impovarat de suferinte al Europei de Est din secolul trecut si care a fost intim-pinata cu aprecieri unanime inca de la aparitia sa in numeroasele tari in care a fost tradusa. O carte considerata una dintre capodoperele importante ale literaturii contemporane romane si universale.”

Până aici toate bune și frumoase. Mi-am dorit foarte mult să citesc această carte tocmai datorită descrierii și scurtelor povești auzite despre autor. Întoarcerea huliganului este și un titlu care pe mine m-a atras.

Prima parte, cea de biografie, m-a prins și am citit destul de repede, pentru că deși firul narativ este împrăștiat, lectura cerând un oarecare grad de concentrare, puse cap la cap, întâmplările conturează o dureroasă realitate. Cicatricile lăsate pe sufletul omului care a fost persecutat pentru religia în care s-a născut, viața oamenilor chinuiți de umbrele istoriei și obligați să se ascundă ca șobolanii în întunericul zilei.

O biografie dură…

Însă jurnalul de călătorie nu l-am putut citi integral. Pur și simplu mi s-a părut mult prea greu de citit sau poate că nici nu am avut eu starea necesară. Poate nici nu aș înțelege.

Așadar, recomand Întoarcerea huliganului celor care au o minte sănătoasă și limpede, care au răbdare și își doresc să se pună în pielea personajului.

O puteți comanda aici 🙂