Trofeul sau experiența în sine?

Pentru ce ai venit aici? Pentru trofeu sau pentru experiența în sine? este întrebare adresată de Pavel Bartoș unei participante de la Vocea României.

Mi-a rămas în minte cuvântul experiență și am zâmbit auzindu-l.

Într-o fracțiune de secundă mi s-au derulat în minte o grămadă de amintiri, de momente pe care le-am trăit. De la cele mai recente, la cele mai îndepărtate, am revăzut acele clipe pe care le putem numi experiențe. Nu știu cum vede altcineva acest aspect, însă pentru mine fiecare experiență este un prilej de a învăța ceva.

Mi se reproșează de multe ori că fac prea multe lucruri deodată, că nu mă concentrez pe ceea ce trebuie. Ce am de făcut de fapt? Îmi doresc să fac tot ceea ce fac, îmi doresc să mă implic, să învăț, să fiu acolo, altundeva și peste tot. Sunt zile în care plec de acasă înainte de răsăritul soarelui și mă întorc de mult după ce acesta a apus. Sunt frântă, dar împlinită.

Îmi vine greu să-i înțeleg pe cei care-și doresc o viață palpitantă stând în casă și făcând nimic. Poate că mă poziționez la cealaltă extremă față de ei și poate că nici ca mine nu e bine. Însă calea de mijloc e mereu deschisă. La fel cum norocul ți-l faci și cu mâna ta, la fel e și cu experiența asta.

Unii vor să facă ceva pentru a demonstra că sunt cei mai buni, alții o fac pentru experiență. Pentru acel sentiment de împlinire că ai făcut ceva nou. De cele mai multe ori, o experiență nouă te scoate din zona de confort, te face să-ți depășești limitele. Îți dă o perspectivă nouă asupra persoanei care ești și îți arată că limita este doar o graniță impusă fix de mintea ta.

Motivația de a face ceva altfel, poate mai bine, este imboldul pe care-l am de fiecare dată când spun da unei noi provocări. Și ele se acumulează într-un buchet de momente pe care le ții în suflet și le scoți la iveală atunci când totul pare gri și fără sens.

Diseminarea cronică de care sufăr când vine vorba de a face un singur lucru este principalul motiv pentru care nu sunt cea mai bună într-un domeniu. Iată și răspunsul la întrebarea adresată în articolul respectiv. Nu-mi place competiția, pentru că nu vreau trofeul, ci vreau experiența. Cât mai multe și cât mai frumoase.