Vizita la oftalmolog e obligatorie dacă petreci mult timp în fața ecranelor

Să mergi la oftalmolog măcar o dată pe an în secolul vitezei este un must. Deși nu îți dai seama, multe activități din viața de zi cu zi îți pot afecta ochii.

În ultima săptămână, am petrecut cu 36% mai puțin timp cu ochii în ecranul telefonul. Adică am butnoat în medie cam 2 ore și 52 de minute.  9 ore și jumătate am stat pe rețelele sociale, cel mai mult pe Instragram și apoi pe Facebook. M-am uitat la telefon în medie de 129 de ori pe zi și am avut un total de 850 de notificări, cele mai multe de la Messenger și WhatsApp.

Uneori când mă uit la aceste cifre mă îngrozesc. Pe lângă timpul petrecut cu ochii în telefon, mai stau o bună bucată de timp cu ochii în ecranul laptopului. Încerc cât de mult să limitez aceste cifre și e greu de cele mai multe ori.

Poți vedea și tu cât timp petreci pe telefonul mobil din secțiunea Screen Time

Când muncești și ești concentrat pe sarcinile tale, nu îți dai seama cum trece timpul. Corpul, însă, se resimte. Se resimt ochii, mușchii, oasele, uneori și tubul digestiv și sistemul nervos.

Tehnologia e minunată. Ne permite să facem lucrurile mult mai ușor, să fim mai aproape de cei care sunt departe. Putem explora orașe, țări, continente. Avem posibilitatea să descoperim și să învățăm nenumărate lucruri. Toate acestea, deși aparent gratuite, vin cu un cost – sănătatea noastră, dacă ne neglijăm complet.

Între 3 și 35% din populația peste 50 de ani prezintă sindromul de ochi uscat, cele mai afectate fiind femeile. Simptomele pleacă de la o jenă oculară și până la durere acută. Jena poate fi accentuată de factorii de mediu favorizanți. Cel mai frecvent, pacienții descriu senzația de corp stăin în ochi fără secreții, usturime care scade în intensitate la închiderea ochiului, oboseală oculară, clipit des, senzație de uscăciiune oculară.

Dacă petreci mult timp în fața ecranelor, recomandarea mea este mergi la oftalmolog

Factorii care favorizează acest sindrom sunt clipitul rar – privitul fix la calculator, telefon, microscop, televizor, afecțiuni ale tirodiei – hipertiroidie, medicație sistemică – antihistaminice, beta-blocanta, diuretice, antispastice, antidepresive. Umiditatea atmosferică scăzută, vântul, frigul și aerul contiționat pot contribui de asemenea la evoluția acestui simptom.

Bun, acum că știi aceste lucruri, sigur te gândești dacă și ochii tăi sunt afectați. Așa m-am gândit și eu înainte de examenul la oftalmologie din sesiune.

Doar că studenții la medicină fac toate bolile atunci când le învață și mai ales în sesiune. Au toate simptomele, toate durerile și de cele mai multe ori își pun diagnosticul singuri. Evident, de cele mai multe ori, acest diagnostic este mai mult în capul lor pentru că de fapt sunt sănătoși tun.

Cu toate acestea, jena și oboseala oculară au insistat să mă sâcâie și după examen. Conștincioasă cum sunt, am decis că e momentul să merg la un medic oftalmolog. Oricum purtam pe vremuri ochelari și nu mai văzusem un medic oftalmologde multă vreme.

Am mers, mi-am spus durerea, iar doamna doctor Gherman Cristina m-a consultat. După ce a făcut toate testele necesare, a pus diagnosticul de Sindrom Sicca sau Sindrom de Ochi Uscat. Mi-a explicat că am nevoie de lacrimi artificiale. Filmul lacrimal nu produce suficient lichid pentru a proteja ochiul și pentru a refracta corect lumina. Acesta este primul strat dioptric între aer și cornee.

Bine, am mai ajuns la concluzia că am nevoie de ochelari pentru depărtare și că ar trebui să îmi verific funcția tiroidiană. Povestim despre acestea în articole ulterioare.

Este important ca medicul tău oftalmolog să aibă răbdare să te asculte, dar în același timp să îți și explice ce se întâmplă cu ochii tăi. Cred că la fel de important este ca tu, pacientul, să înțelegi și să respecți recomandarea medicului.

Morala acestei povești este că, dacă te știi cu musca pe căciulă – adică dacă petreci mult timp în fața laptopului, a telefonului, în mediu cu aer uscat și aer condiționat, poate nu ar fi rău să soliciți un consult de specialitate. Știu că mă repet, dar prevenția este mult mai ieftină și mai puțin complicată decât tratamentul.

Zilele următoare voi merge să-mi fac ochelari. Stați pe fază, sigur voi da internetul pe spate cu noul meu look. 😛

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, dar și experiențe de împărtășit, te invit să-mi scrii. O poți face în comentarii, pe e-mail sau pe Facebook. Unde îți este mai ușor.

Până data viitoare, să ne recitim cu bine!

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.