De ce nu trebuie să îți fie teamă de medicul ginecolog

Jaques Attali spunea în cartea sa Scurtă istorie a viitorului că după armată, religie și bani, femeia este a patra putere într-un stat. Noi, femeile, decidem când, cu cine și dacă procreăm. În plus, nouă ne revine datoria de a educa noua generație, căci mamele, de cele mai multe ori, petrec cel mai mult timp cu copiii.

Așadar, avem o putere mare de care trebuie să fim conștiente.

Nu degeaba zice românul că bărbatul e capul și femeie gâtul.

Am fost ziele trecute la o întâlnire unde, o doamnă necunoscută mie, povestea că nu are obiceiul să meargă la medic. Dacă o doare ceva stă și suferă în tăcere, însă cu copiii ei este cu totul altceva. Îi duce mereu la medic, se îngrijește să le facă analize regulat

Mă gândeam câtă dreptate nu are. Să mă iertați. Nu sunt părinte și probabil voi încasa câteva castane pentru că îmi spun părerea, dar cred că un părinte bolnav nu poate avea la fel de bine grijă de copiii lui. Așa cum am spus mereu, prevenția este mama tratamentului De ce să tratezi ceva complicat atunci când poți ”tăia răul din rădăcină?”

Vorbeam acum ceva timp cu o prietenă despre toate aceste lucruri. Mi-a mărturisit atunci că îi este teamă să meargă la ginecolog.

Nu fusese niciodată. Avea 21 de ani, își începuse viața sexuală și avea dereglări ale ciclului menstrual. Pune totul pe seama stresului.

Am încercat să îi explic că nu are de ce să-i fie frică. Deși este normal să te temi de necunoscut, un consult ginecologic nu este terifiant. Acesta trebuie să facă parte din viața unei femei.

Mi-am luat prietena de mână și am mers împreună la ginecolog. Din fericire, explicațiile i-au fost de ajutor. Așa că am decis să scriu acest articol pentru toate fetele și femeile care se tem de această experiență. Voi explica pas cu pas ce se întâmplă în cabinetul medicului și sper ca aceste rânduri să vă fie îndemn pentru a avea mai multă grijă de voi.

În primul rând, ai nevoie de o programare. De la primul consult ginecologic și până astăzi, am fost numai la doamne doctor. Este o alegere personală, însă un medic are datoria să fie întotdeauna profesionist indiferent de sex.

Medicul la care merg acum este doamna doctor Mihaela Zahner. Este răbdătoare, blândă și empatică. Dacă nu ai încă un medic al vostru, o recomand cu mare căldură.

Dr. Mihaela Zahner, Medic primar ginecologie-obstetrică

Consultația constă, de obicei, din două părți. Prima este o discuție cu medicul ginecolog. Acesta te va întreba de când ai prima menstruație, dacă este regulată, la câte zile se repetă. Apoi, te va întreba dacă ești activă din punct de vedere sexual, dacă ai făcut sex neprotejat sau dacă prezinți anumite simptome în zona intimă – mâncărime, usturime, miros neplăcut. De asemenea, este important să-i spui medicului tău dacă există în familia ta femei care au avut probleme cu sistemul reproducător.

În partea a doua, te vei urca pe masa de consultație. Voi fi sinceră cu tine și îți voi spune că prima data te vei simți stânjenită și rușinată. Nu ai de ce. Zonele intime, deși denumite astfel, fac parte din corpul uman. Nimic din ce face parte din corp nu este rușinos, ci este natural, normal.

Medicul va preleva o mostră de țesut din colul uterin pentru testul Babeș-Papanicolau. Acesta este un test de prevenție și are ca scop evaluarea celulelor și depistarea celor canceroase dacă este cazul. Testul se poate efectua clasic sau în mediu lichid. A doua variantă este mult mai precisă decât prima, având o rată de eroare între 2-5% în comparație cu testul clasic, a cărei rată de eroare este în 15 și 20%. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin nu prezintă simptomatologie.

Testul Babeș-Papanicolau identifică modificările celulare la nivelul colului uterin și trage un semn de alarmă dacă celulele tale au luat-o razna.

De cele mai multe ori, aceste modificări sunt date de virusul HPV. Acetsa se transmite prin contact sexual neprotejat, chiar și protejat, parteneri multipli, necunoscuți și o igienă precară a zonei intime.

Celulele prelevate vor fi transportate la un laborator, prelucrate și citite pe o lamă de un medic anatomopatolog. Acesta se ocupă cu studiul celulelor și va ști să spună dacă acestea sunt normale sau anormale. De obicei, rezultate vine înapoi în 5-10 zile lucrătoare în funcție de laboratorul unde se trimit rezultatele.

Am divagat puțin de la subiect, dar vreau să înțelegi de ce este important să faci acest test măcar o dată pe an.

După prelevarea mostrelor de țesut, medicul va efectua o ecografie transvaginală pentru a vedea uterul, ovarele și întreg sistemul reproducător. Acesta îți va spune dacă totul este în regulă și la locul său, dacă ești sau nu însărcinată etc. Și aici se termină consultația. Te vei da jos de pe masă, te vei îmbrăca, iar medicul te va reprograma pentru interpretarea rezultatelor.

Nu trebuie să ai simptome pentru a merge la ginecolog măcar o dată pe an. Există testul de prevenție, însă este nevoie ca tu să mergi și să îl faci. E important să știi că ești bine și că ai opțiuni să rămâi sănătoasă. Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine și nu îndura singură nici o suferință fizică sau sufletească. Până la urmă, o viață avem și suntem datori să ne bucurăm de ea.

Așadar, după ce ai citit aceste rânduri, sper că te gândești serios să te programezi la ginecolog. Vreau să știu că ești bine și că ai grijă de tine. Îmi doresc să fii curajoasă și să îți învingi teama. Aștept să îmi spui în comentarii dacă ai fost anul acesta la medic sau dacă te-ai programat în viitorul apropiat.

Nu uita, dacă ești sănătoasă, poți face orice!

Să ne recitim cu bine.

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.