Sudoku – 3 lucruri învățate dezlegând acest joc

Mâna sus cine știe cum se joacă Sudoku! De Kakuro și Killer ce spuneți? Dar integrame, sigur ați făcut măcar o dată-n viață și integrame. Nici nu mai știu când am învățat să dezleg aceste jocuri logice și care îți antrenează mintea.

Cert este că de mai bine de 10 ani n-am rezolvat astfel de dileme. Am și uitat că există plus că prin magazinele de presă nici nu prea le-am văzut – probabil sunt undeva bine ascunse.

În fine, săptămâna trecută am fost la pescuit (am prins primul meu pește – un caras de vreo 500 de g, urmat de un crap cam tot atât de mare). La magazinul dedicat uneltelor de pescuit, momelii și altor accesorii necesare acestui sport, am găsit un raft plin ochi cu integrame și Sudoku.

N-am rezistat tentației și am cumpărat un set de integrame și un caiet de Sudoku de la Practic. Integramele m-au plictisit repede fiind destul de prost făcute, dar Sudoku, oh dragul de el!

Pentru cei care nu știu cum se joacă Sudoku iată regulile: trebuie să completezi căsuțele libere cu cifre de la 1-9 (pot fi și careuri mai mici 1-6 sau 1-16 de exemplu), în așa fel încât în fiecare coloană, rând sau căsuță 3×3 în cazul șirului de la 1-9, fiecare cifră să se regăsească o singură dată. Fiți fără grijă, căci fiecare caiet de Sudoku are regulile explicate. Idem pentru Kakuro și Killer.

Nu-mi vine să cred că formatul caietului este așa cum mi-l amintesc din copilărie. Nu s-a schimbat deloc – tot 4 careuri de Killer, Kakuro și peste 80 de Sudoku. Și de atunci, în fiecare dimineață dezleg câte un careu. Există și jocuri cu litere, cu simboluri, dar mie îmi place cel mai mult ăsta clasic pe care îl jucam și în copilărie.

E foarte fain că respectivul caiet conține jocuri cu nivel de dificultate diferit. De la ușor la tot mai greu. Acum sunt pe la careu 60, cu nivel de dificultate ****. Maximul e *******. Și în timp ce îmi storceam creierul să dezleg jocul, m-au lovit 3 lecții pe care le-am desprins din dezlegarea acestuia:

sudoku pentru copii

Crazy Sudoku – joc pentru copii +7 ani care le va antrena mintea și capacitatea de a dezvolta strategii. Îl găsești pe Libris.ro

Unu. Think outside the box

Pe scurt, nu te crampona de o căsuță, coloană sau șir. Dacă nu poți rezolva pe moment, nu-ți face griji că până la urmă te poți întoarce și poți dezlega misterul. Așa e și cu problemele cotidiene. Simți că nu găsești un răspuns atunci? Nu-i nimic, notează posibilitățile, fă un pas în spate și privește lucrurile din ansamblu. S-ar putea să înțelegi dilema și să găsești soluția mai târziu.

Doi. E mereu nevoie de o strategie, un plan

Ha, ha! Pentru cei care consideră că pot fi spontani chiar și în Sudoku, vă spun că doar la careurile * și **, poate uneori la *** funcționează acest lucru. În rest, ai nevoie să pleci la drum cu o mică strategie în minte. Analizezi careul, te legi de cifrele pe care le ai deja, deduci unde poți pune o cifră nouă și așa mai departe.

La fel e cu orice. Cauți mai întâi datele problemei, vezi ce se poate face, completezi aici, acolo și revii la punctul unu, gândind în afara cutiei. În dorința mea de a-mi depăși recordul (uneori mă cronometrez atunci când dezleg un careu greu) mă hazardez fără să aplic o strategie și atunci mă pierd. Gândind haotic nu fac decât să mă poticnesc.

Trei. Fii perseverent și adaptează-te din mers

Jocurile cu dificultate crescută pot pune uneori probleme. Te sâcâie faptul că nu funcționează strategia inițială, te enervezi și simți că îți vine să te uiți la dezlegări. Nu trișa! Dacă nu îți funcționează logica, atunci pune jocul deoparte și fă altceva. Sigur când vei reveni la el, vei reuși să vezi lucrurile în ansamblu și să îți dai seama de evident adaptându-te la noile descoperiri.

Bonus. Nu întotdeauna poti da randament maxim

Am observat că sunt unele momente în care pur și simplu nu funcționez. Orice strategie aș aplica, oricât de în ansamblu încerc să privesc careul, pur și simplu nu pot găsi o soluție. Așa că las totul baltă și, la fel ca în cazul punctului trei revin mai târziu cu spor ceva mai mare.

Așadar, Sudoku nu e doar un mod de a pierde timpul, ci un exercițiu al minții. Te ajută să îți pui gândurile în ordine și să te concentrezi mult mai bine. Acum, provocarea mea este să încercați jocul. Fie că îl achiziționați de la un chioșc, fie optați pentru un Sudoku virtual – există aplicații pentru telefon și jocuri online, vă invit cu drag să vă deconectați de la vârtejul cotidian cu un careu de Sudoku. Promit că vă ajută! 😀