Soția plantatorului de ceai (The Tea Planter’s Wife)

Autor: Dinah Jefferies
Naționalitate: tailandeză
Titlu original: The Tea Planter’s Wife
Anul primei publicări: 2015
Numă de pagini: 440
Editura: Nemira
Nota mea: 5/5

Fără să sune a laudă, de când m-am împrietenit cu Editura Nemira, am descoperit câteva romane atât de bune, încât le-am citit pe nerăsuflate. Nu prea m-am lăudat aici pe blog, căci n-am avut starea necesară, dar revine rubrica recenziilor duminicale.

Pentru un scurt update lecturistic, mărturisesc că în ultima vreme am citit mai mult cărți non-ficțiune. Cumva mi s-a acrit pentru că într-o zi, pe nepusă masă, mi s-a făcut o poftă de o poveste frumoasă.

Cuminte, de câteva luni, aștepta la rând Soția plantatorului de ceai, un roman pe care l-am topit în 3 zile.

Tânăra Gwendolyn Hooper ajunge în exoticul Ceylon, nerăbdătoare să înceapă o viață nouă ca soție. O întâmpină însă un soț distant, secretos și întotdeauna ocupat. Explorând singură plantația de ceai, Gwendolyn descoperă uși încuiate, rochii vechi și alte semne ale unui trecut necunoscut. Când trebuie să aducă pe lume un copil, trebuie și să-i dezvăluie lui Laurence adevărul.

Nu dau nimic din conținutul cărții, în afară de paragraful de mai sus. Este ceea ce scrie și pe copertă, așadar nu vă alarmați degeaba. În ciuda titlului care pare de telenovelă răsuflată și desprinsă dintr-o moșie cu agave, romanul nu trebuie judecat după acesta.

Sotia plantatorului de ceai mi-a adus aminte de romanul realist Effie Briest – T. Fontane

Să îndrăznesc să supăr criticii literari și să asemăn acest roman cu unul din curentul realist? Da, voi face acest lucru, căci atât de simplu am putut face o paralelă între opera lui Theodor Fontane, Effie Briest, și Soția plantatorului de ceai.

Mi-a plăcut acest roman din prisma ușurinței lecturii, dar și al firului narativ. Există suspans, autoanaliză și informații documentate atent.

Acesta prezintă o cu totul altă viață, cea din Orientul Îndepărtat înainte, în timpul, dar și după căderea bursei de pe Wall Street.

Sunt acoperite subiecte legate de familie, probleme întâlnite în fiecare cuplu. Autoarea explorează universului unei tinere care se căsătorește la vârste fragede cu un bărbat mult mai învârstă. Deși în proporție mult mai mică, și universul lui Laurence este explorat.

Întreaga poveste se întinde pe câțiva ani și cuprinde momente remarcabile. Pe cuvânt că e un roman pe care îl veți savura.

Aștept cu interes părerea voastră și vă rog, dacă știți, să-mi recomandați și alte lecturi asemănătoare. Dacă vreți să citiți această carte în format digital, o puteți achiziționa direct de la Nemira de pe site. Există și variante în alte limbi pe care le găsiți, evident, pe Amazon 🙂 .