🚇 Mobilitatea în Paris

Mobilitatea în Paris este foarte importantă atât pentru turiști, cât mai ales pentru localnici. Acest gen de articol mi se pare foarte util pentru un român care pleacă în orașe mari. Să știi cum poți călători într-un oraș mare al lumii, este de neprețuit pentru că noi nu suntem familiarizați cu o astfel de infrastructură.

Taxiurile și Uberul sunt foarte scumpe. Și pentru că eu nu m-am interesat din timp de anumite chestii, iar când le-am descoperit era deja prea târziu ca să mai beneficiez de ele.

Fun fact: taxiurile în Paris sunt toate negre și par foarte elegante din exterior. Habar nu am cât costă, că n-am încercat.

Am îndrăznit doar de curiozitate să caut un Uber după spectacolul de la Moulin Rouge care se terminase pe la 1:00 noaptea și nu mai aveam metrou. O să povestesc atunci cum am ajuns acasă. E chiar amuzant.

Așadar, am deschis aplicația de Uber și din față de la Moulin Rouge până unde locuiam, îmi cerea 29 € pentru 9 km când traficul nu părea foarte intens. Prețul era totuși ușor crescut pentru că cererea era măricică.

🚕 Dacă cu taxi nu, cu Uber nu, atunci cum te plimbi prin Paris?

În primul rând, trebuie să știi că în Paris transportul în comun este foarte bine pus la punct. Deși destul de aglomerat, timpii de așteptare sunt mici, stațiile sunt marcate, ușor de găsit și aproape peste tot.

Nicio surpriză până aici. De asemenea, este și foarte prietenos cu turiștii. Deservește atât cei peste 11 milioane de localnici, cât și cei peste 217 milioane de turiști care vin anual în Franța*.

Am folosit aplicația Citymapper, aplicație disponibilă și în alte orașe ale lumii care creează o rută super ușoară de a ajunge din punctul A în punctul B cu mijloacele de transport în comun. Super utilă și ușor de folosit, i-am dat 5 steluțe în Apps.

Așadar, poți opta pentru mijlocul de transport în comun. Un bilet cu o călătorie costă 1,90 €. Se pot achiziționa din stațiile de metrou – la bus și tramvai cică poți da SMS. Am încercat, dar nu a funcționat.

🚇 Cel mai avantajos pentru un turist este cardul săptămânal

pe care l-am ratat pentru că nu m-am interesat din timp. Așa că, de fiecare dată când am mers cu metroul am plătit 1,90 €. Am mers de câteva ori chiar și cu RER-ul, unde biletele sunt ceva mai scumpe – cam 5 € pentru o călătorie pentru că distanțele sunt ceva mai mari. RER-ul deservește navetiștii, traversează Parisul dintr-un capăt în altul – de la nord la sud, de la vest la est șamd și leagă localitățile satelite de oraș.

Cardul săptămânal costă 22,80 € și te poți plimba atât cu tramvaiul, cât și cu busul, metroul și RER-ul care este un metrou/tren interurban cât ai chef. Detalii aici: Prețuri și bilete pentru RATP

Fiind foarte mare, este imposibil să mergi atâta pe jos și să mai îți rămână și chef să te plimbi prin muzee. Oricât ți-ai dori, efectiv e prea mult și prea epuizant.

Apropos, nu încerca să fentezi biletul la metrou pentru că ocazional se fac controale. Amenda este 50 € dacă plătești pe loc și 180 € dacă o vrei acasă.

🚴‍♀️ Paris pe două roți

Velib metropole este un serviciu de închiriat biciclete dedicat atât turiștilor cât și localnicilor. Sunt disponibile atât biciclete clasice, cât și electrice. Poți opta pentru diverse tipuri de abonamente, dar mi se pare cam scumpe în comparație cu RATP.

Totuși, am reușit să economisesc niște bani pentru că mi-am făcut abonament anual la Velib cu 3,1 €. Când am terminat cu excursia, am anulat pur și simplu abonamentul. Ai nevoie, însă, atunci când te abonezi, să treci o adresă locală pentru a-ți accepta abonarea. Eu am trecut-o pe cea de unde am stat și a funcționat.

Foarte important de menționat este că în postura de biciclist chiar te simți în siguranță. Atât șoferii de autobuz, cât și de mașini îți oferă prioritate, iar dacă cumva le tai calea – se mai întâmplă într-un trafic atât de intens, nu te înjură mai niciodată. Mi s-a întâmplat o singură dată, când un taximetrist a trecut pe roșu, mi-a tăiat calea și tot el m-a înjurat.

Pistele de bicicletă sunt parte din carosabil, majoritatea protejată de borduri. De asemenea, sunt străzi unde poți să ai pistă dedicată sau o poți împărți cu autobuzul. Se încurajează foarte mult mersul pe bicicletă și am văzut mulți, mulți parizieni folosind acest mijloc de transport în comun.

Așadar, cam acestea fiind spuse, rămâne la latitudinea fiecăruia să aleagă cu ce dorește să se deplaseze. Dacă ai și tu idei, scrie în comentarii și poate va fi util pentru următorii români care pleacă în vizită sau să muncească la Paris.

Să ne recitim cu bine! 🚃

Sursă info – World Data

Pentru mai multe fotografii, te invit pe contul meu de Instagram – click aici.