Melanom malign. Ce este și de ce să investigăm alunițele
Mai țineți minte când v-am bătut astă-vară la cap cu protecția solară? Dar cu cercetarea atentă a alunițelor de pe corp? A venit momentul să discutăm despre un diagnostic înspăimântător, dar care, ca orice boală poate fi prevenit și depistat în timp util.
Melanomul malign este o tumoră dezvoltată din melanocite. Acestea sunt celulele care dau culoarea pielii. Pe scurt, acestea produc o barieră de protecție împotriva radiaților UV, iar bronzul nu este altceva decât o formă de adaptare a pielii expuse la soare.
Alunița sau nevul pigmentar este de fapt o agomerare de melanocite dispuse sub diferite forme, în diferite părți ale corpului. În mod normal, acestea nu pun probleme. Recomandarea dermatologului este ca măcar o dată pe an, aceste alunițe să te ducă la medic pentru o verificare atentă.
De ce? Tocmai pentru că un nev pigmentar se poate confunda ușor cu un melanom
Deși melanomul este mai puțin frecvent decât celelalte tipuri de leziuni maligne ale pielii, are un prognostic mai grav. Se poate dezvoltă prin proliferarea malignă a melanocitelor din structuri aparent normale, fie prin malignizarea unui nev pigemntar. Acest proces poate fi grăbit de expunerea nesăbuită la soare și mai ales la lămpile UV ale unui salon de bronzat.
Nu vreau să stric afacerea nimănui, dar lămpile folosite în astfel de locuri sunt puternice și foarte aproape de corp. Majoritatea persoanelor care frecventează una astfel de salon susțin că nu se expun timp îndelungat. Din nefericire, uneori 5 minute pot fi fatale pentru ca un nev pigmentar să își modifice histologia.
Așa cum am spus, cel mai important factor de risc este reprezentat de expunerea intensă la soare. Studii recente au confirmat faptul că genomul tumoral conține mii de mutații dobândite și majoritatea sunt compatibile cu leziuni ale ADN-ului induse de razele UV.
Melanoamele maligne sunt de obicei asimptomatice, dar pot uneori prezența mâcărimi sau durere. Deși majoritatea apar pe tegument, ele pot avea și alte localizări: globi coulari, mucoasa bucală, mucoasa anogenitala, esofag.
În evoluția unui melanom se recunosc două etape
Faza de creștere radială, în care celulele maligne se extind pe orizontală și în această etapă nu are potențial de metastazare. Nevul începe să crească în volum, să devină neregula, să își schimbe culoarea, iar toate aceste schimbări sunt vizibile cu ochiul liber.
Faza de creștere verticală, celulele cresc spre straturile profunde ale dermului. În acest stadiu apar clone de celule cu potențial metastatic.
Pentru că îmi plac formulele mnemotehnice, iată cum puteți reține cele mai importante semne clinice:
Formula ABCDE
- Asimetrie= leziune asimetrică
- Borduri = mergini neregulate
- Culoare =coloratie variabilă în cadrul unei leziuni pigmentare
- Dimensiune= modificare dimensiunii unei leziuni preexistente
- Evoluție= modificări evolutive în timp
Deși vara s-a terminat, toamna încă se mai gândește dacă să mai rămână sau nu și iarna bate la ușă, e musai de mențioant faptul că zăpada reflectă mult mai intens razele UV ale soarelui. Ce înseamnă acest lucru? Nu uitați să va protejați de razele UV, chiar și la schi.
Pentru mai multe informații legate de prevenția și tratamentul unui melanom malign, vă invit cu drag să vă programați la dr. Mărioara Bolocan, medic specialist demato-venerologie.
Să ne recitim cu bine! 🙂
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.