Listă cărților pentru primăvara lui 2019

M-a chinuit talentul pentru fotografie în această după-amiază. Nu a iești tocmai ce mi-am imaginat pentru că – ce să vezi – fotografia nu se învață urechioscopic, dar mi-a plăcut să mă joc cu florile și cărțile. Destul despre mine, să trecem la lista lecturilor pentru această primăvară.

Biologia credinței – Dr. Bruce H. Lipton

Se face că în ultima vreme am început să îmi pun diverse întrebări legate de bolile cronice și de apariția celor pe care medicina le etichetează idiopatice – adică fără o cauză cunoscută. Deși studiile avansează cu o rapiditate incredibilă, există multe lucrui pentru care știința așa cum o știm nu are răspunsuri.

Am văzut recent pe Netflix documentarul Autovindecare. Acesta vorbește despre legătura dintre minte și fizic. Cercetărtorii își doresc să afle răspunsul la întrebare De ce?. Avem multe răspunsuri care satisfac Ce? Cum? dar relativ puține care răspund la De ce?

Biologia credinței este o carte a unui domn biolog care susține următoarea idee – celula se dezvoltă influențată de mediul înconjurător și se semnalele primite din exterior. Pe scurt, celulele nu sunt mici roboței, ci sunt organisme inteligente care se adaptează. Este o teorie relativ controversată și în ziua de azi. Sunt deja cu lectura la jumătate și, deși cartea este puțin plictisitoare din cauza stilului autorului, informațiile sunt fascinante.

Comandă cartea aici dacă ți-am trezit curiozitatea.

Psihoneuroimunologie umană – coord. Kavita Vedhara, Mihael R. Irwin

Această carte tratează legătura dintre imunologie și diverse boli cum ar fi boala coronariană, boala malignă, infecții etc. Cartea dezbate legătura dintre funcționarea sistemului imun, comportamentul uman și procesele neurologice. Se leagă foarte bine de Biologia credinței.

Cu toate acestea, nu îmi pare a fi o lectură ușoară. Cred că este acel gen de carte unde trebuie să stai cu hârtia și creionul alături pentru a nota și a înțelege.

Poți comanda cartea aici.

Inteligența socială – Daniel Goleman

Schimbăm puțin domeniul, dar păstrăm tonul – cum ne influențează relațiile interumane sănătatea atât psihică cât și cea fizică. Acest titlu l-am primit recomandare acum câteva zile și am și achizițonat cartea (trebuie să mă opresc din acest viciu de a cumpăra toate cărțile de care aud!)

Oricum, mi-a trezit interesul și bine că am luat-o. După o scurtă răsfoire, am constat că fiecare capitol se termină cu surse bibliografice, deci treaba pare serioasă.

Emoția negativă se ia întocmai ca răceala

zice pe spatele cărții

De ce nu fac zebrele ulcer – Robert M. Sapolsky

Cum să vă spun – am văzut cartea, a fost dragoste la prima vedere, dar am fost rațională și am pus-o la loc pe raft. Pentru că am fost cuminte, Moș Nicolae a decis că trebuie să o am în bibliotecă et voila, e aici cu mine.

Cartea dezbate subiectul stresului și cum ne influențează acesta. Cuprinsul promite capitole care abordează diferite patologii și le corelează cu stresul și emoțiile negative.

Cele peste 650 de pagini sunt documentate și au sursă bibliografică, iar studiile pot fi găsite integral online.

Comandă cartea aici. 🙂

Behave: Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele – Robert M. Sapolsky

O lectură despre comportamentele rele și de unde vin ele. Despre cum inconștientul reacționează în momentele cele mai neașteptate și cum putem sau nu să îl influențăm.

Behave este o carte care, cel mai probabil, trebuie citită cu multă atenție și concentrare, dar care sunt sigură că nu va dezamăgi pe nimeni care caută prfunzimea lucrurilor. Click aici pentru comandarea cărții.

Scriind aceste rânduri mi-am dat seama că, într-un fel sau altul, această listă de lecturi se leagă și are legătură cu același subiect – cum ne influențează emoțiile viața, starea de bine și implicit sănătatea organismului.

Poate va suna ciudat, dar medicina occidentală privește organismul ca pe un robot. S-a stricat un organ, păi să îl reparăm. Poate lucrurile trebuie privite puțin mai în perspectivă. Să nu cădem totuși în cealată extremă și să negăm dovezile științifice pentru leacuri băbești. Deșiiiiii, nu îmi e rușine nici cu placebo.

Oricum ar fi, cred că lucrurile pot fi reduse la un singur cuvânt – echilibru.

Să ne recitim cu bine 🙂

PS. Am pus link de comandă la fiecare care în ideea de a vă ușura căutarea. Dacă veți comanda din click-ul pe acel link, veți susține acest blog și conținutul creat cu 8% din valoarea comenzii. 😀