Moravia, cronică de călătorie cu Alina Vasile (I)

Am complotat cu Ultramarin în luna august pentru a trimite un cititor al blogului în Moravia, sudul Cehiei. Norocoasa a fost Alina Vasile, o super femeie energică și cu un vibe fresh. Am rugat-o pe Alina să țină pentru noi un jurnal de călătorie cu poze și povești pentru noi, cei care am rămas acasă din cauza jobului. Doamnelor și domnilor, fără să lungesc vorba, iată mai jos prima parte din aventura Alinei:

În al doilea weekend de septembrie am avut ocazia să petrec alături de grupul agenției Ultramarin din Timișoara 3 zile într-o călătorie deosebită în sudul Cehiei.

Excursia în Moravia se anunță încă de la început, din descierea de pe site-ul agenției, ca fiind una mai neconvențională – Castelele din sudul Cehiei. Era clar că va fi o excursie încărcată de istorie și cultură, o excursie în care nu prea are rost să alegi să mergi dacă nu te încânta vizitele la castele, muzee și catedrale. 

Pot spune că această excursie este un tur cultural în toată puterea cuvântului. Acest tur m-a încărcat cu o energie extrem de bună și pentru care trebuie să le mulțumesc agenției Ultramarin pentru că mi-au oferit șansă de a merge gratuit prin câștigarea concursului de pe blogul Teodorei (link aici).

Iubesc călătoria, iubesc să cunosc locuri și culturi noi, să simt vibrația locurilor prin care trec.

Sudul Cehiei, cunoscut mai bine sub denumirea de Moravia, îți oferă din plin senzația de călător bine-primit pe meleagurile pitorești.

Escapadă mea a început în zorii zilei de vineri, când la 6 dimineață, ghidul nostru, Maria, ne ura cu un glas vesel bun-venit în autocar. Drumul a trecut relativ repede, fiind împinsă de curiozitatea noutăților care mă așteaptă. În jurul prânzului am ajuns la prima destinație – Bratislava, unde am petrecut câteva ore bune. 

Bratislava are un aer aparte mai ales toamna. Orașul are un vibe tânãr și pozitiv, oamenii sunt zâmbitori. Este un oraș aglomerat, dar nu te sufocã. 

Centrul vechi te ademeneşte cu o mulțime de pub-uri, baruri și restaurante care oferă de toate, pentru toate gusturile. Designul pub-urilor și teraselor e minimalist, cu iz habsburgic. Mi s-a părut că Bratislava are cele mai relaxate pub-uri.

Clădirile istorice veghează centrul vechi, aruncând un aer sobru care împreună cu forfota străduțelor înguste și mirosul de patiserie proaspătă creează cadrul unei zile perfecte. Rasetele turiștilor și ținutele deosebit de îngrijite ale femeilor completează perfect ziua călduroasă de toamna.

La câțiva km de Bratislava, pe o peninsula artificială pe Dunăre, găsim muzeul de artă modernă Danubiană. Noi am ajuns la el spre după-amiază. Muzeul este o investiție privată și principala lui misiune este sprijinirea artiștilor contemporani. Intrarea este 20 euro, pentru grupuri se oferă și reduceri (noi am plătit 13 euro).

Peisajul este unul de zile mari, Dunărea înconjurând muzeul și grădina acestuia.

Încăperile albe, mari, aerisite, frumos mirositoare și cu mult bun gust adăpostesc atât colecții permanente cât și temporare. Muzeul este un mix de simțuri. Îl recomand chiar dacă nu toți tolerăm sau înțelegem artă modernă și post-modernain totalitate. Dacă ii treci pragul cu inima deschisă te va surprinde cu lucrările nonconformiste și pline de culoare ale artiștilor în special slovaci. 

Muzeul poate fi perceput și interpretat pe mai multe straturi: da, aici găsim și genul de tablouri care reprezintă doar o bucată de pânză pictată monocrom, dar și tablouri cu o tehnică impresionantă și o atenție desăvârșită la detalii.

Partea bune este că am avut parte de un tur ghidat, unde lucrările ne-au fost explicate cu mult calm și entuziasm și brusc viață acolo a devenit mult mai ușoară ☺ 

Partea a doua a excursiei din Moravia vine săptămâna viitoare, dar dacă te tentează excursia, Ultramarin mai organizează un grup anul acesta. Vezi detalii aici.

Să ne recitim cu bine!