St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu este lucrarea unui chirurg, scriitor, poet și omul politic. Paul Purea aduce în atenția publicului un roman social obiectiv autobiografic cu relatări post decembriste.

Acesta relatează într-un mod plin de umor întâmplări dramatice ale unui chirurg român emigrat în Germania. Deși este vorba despre o perioadă de 25 de ani, romanul prezintă un sfert de veac de ”singurătate”, chirurgul cu dublă specializare – chirurgie generală și cardiovasculară care lucrează la spitalul St. Johannes din Renania de Nord-Westfalia.

Narațiunea pare mai mult un jurnal în care autorul dă curs gândurilor și memoriilor.

Este specificat clar că lucrarea este pur ficțiune și că orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. Cu toate acestea, dedicația de la începutul romanului mi s-a părut mai mult decât interesantă:

Pentru pacienții, dascălii, colegii și studenții mei… Fiecăruia: o frază din carte și un gând frumos de aducere aminte.

paul purea, st. johannes, între cruce și bisturiu

Nu ai cum să scrii întotdeauna din imaginație. Sunt momente și întâmplări care te marchează și care îți schimbă perspectiva. Deși autorul se desprinde total de realitate, sunt mai mult ca sigură că în spatele relatărilor se află un sâmbure de adevăr.

Romanul este stufos. Acesta cuprinde peste 600 de pagini în care sunt reflectate anxietăți și situații în care medicului i se testează limitele fizice și psihice.

Sunt puse la încercăre diversele calități precum răbdarea, perseverența, bunul simț. Uneori pur și simplu răbufnești, explodezi și scoți ce este mai urât. Ni s-a întâmplat tuturor măcar odată.

între cruce și bisturiu, paul purea autor
Dr. Paul Purea, autor

Ne uităm adesea, cu admirație și invidie, la medicii români ajunși în ”poziții cheie” în sistemele de sănătate ale Occidentului. Șefi de clinici, profesori, oberarzt-i, cercetători, profesioniști apreciați. Emană o charismă a siguranței de sine, nepătate de suspiciunea șpăgii estului Europei. Conduc mașini scumpe, locuiesc în apartamente și vile elegante și răspund cu un zâmbet prietenos la apelativul ”Herr Doctor”. Dincolo de toate acestea, regăsești în privirea lor anxietatea responsabilității vieții umane sub crucea amenințării malpraxisului (avocații occidentali nu glumesc cu acest lucru) și însingurarea socială a emigrantului dezrădăcinat.

scrie Adrian Bădescu pe pagina de Facebook – citiți aici mai mult

Așa cum mărturisește și autorul în nota finală a romanului, lucrarea își propune să desconspire secrete și aspecte ascunse a vieții unui medic pe care ochiul pacientului nu le sesizează de cele mai multe ori. Începând de la durere, frică, zbucium și până la empatie, sprenață, bucurie și victorie, toate aceste sentimente sunt transmise și reies din întâmplările relatate.

O astfel de lectură este interesantă și în același timp, cel puțin pentru mine, destul de greoaie.

Sunt paragrafe pe care le-am trăit cu sufletul la gură gândindu-mă că poate, într-o zi, voi fi pusă în diferite situații descrise. Viața unui medic pendulează între știință și comunicare.

Mi-a spus cineva o vorbă mare la un moment dat – orice om mare care nu știe să comunice cu alți oameni, nu va fi la fel de apreciat precum un om mai mic, dar deschis și dornic să comunice. În capul meu are sens, deși nu sunt sigură dacă am redat exact mesajul. Sper totuși că da.

Lansarea romanului St. Johannes, între cruce și bisturiu va avea loc în luna septembrie la Librăria Cartea de Nisip din cadrul clinicii Medicis Academica. Voi reveni cu mai multe detalii despre lansare când le voi avea.

Sper că v-am făcut curioși 🙂 Să ne recitim cu bine!