De ce nu cred în diete magice și slăbit peste noapte

În ultima perioadă m-am îngrășat aproape 5 kg. Nu știu de unde s-au adunat, habar n-am în cât timp. Cert este că am observat în momentul în care am îmbrăcat costumul de baie. Nu e capăt de lume, dar nu mă mai simt bine în pielea mea.

Pentru a fi întru totul sinceră de aproximativ o lună mă simt ceva mai grea și simt un oare care disconfort pe care l-am pus pe seama căldurii. Mai am o mărturisire și apoi purcedem la ce e de făcut. Ultimele luni au fost complet lipsite de mișcare. Nu tu pilates, aerobic sau orice clasă de acest gen, nu tu jogging, nimic.

Așadar, într-o mini-criză existențială mi-a dat seama că nu am cum să slăbesc până plec la mare, așadar va trebui să afișez o bucată mai mult din mine. N-am avut niciodată corpul perfect (în standardele societății), însă în același timp nu m-am simțit niciodată grasă. Acum mă simt, mă enervează și voi lua măsuri.

Nu cred în diete magice care te slăbesc 10 kg într-o oră

În primul rând, țin să menținonez că nu cred în diete magice care te înfometează excesiv, care te pun să mănânci același fel de preparat zile la rând sau care te hrănesc doar cu apă și firmituri. Este adevărat că nimeni nu s-a îngrășat cu aer ci pentru că a mâncat, dar înfometarea nu este o soluție.

Corpul este astfel programat încât să își facă rezerve.

Este super econom, iar în momentul în care mâncâm peste măsură (explic imediat cum e cu măsura), acesta nu aruncă, ci stochează pentru zile negre. De aceea mitul că după o cură drastică de slăbire te îngrași la loc este perfect adevărat.

Slăbitul cuprinde schimbare stilului de viață și renunțarea la anumite combinații de alimente, chiar la unele alimente. Orișicum sunt de părere că e nevoie de echilibru, iar extremele fac mereu mai mult rău decât bine.

Măsura de care vorbeam mai sus se traduce în termeni nutriționali în necesarul caloric. Acesta cuprinde rata metabolismului bazal (RMB) și energia necesară pentru activitate. RMB reprezintă energia necesară pentru funcționare, în repaus, stare de veghe a organismului (respirația, activtatea sistemului nervos, activitatea metabolică hepatică, renală etc), post proteic 24 de ore, echilibru termic.

Energia necesară pentru activitate depinde foarte mult de intensitatea activității pe care o avem zilnic. Aceasta poate fi ușoară, medie sau grea. Nu trebuie să îți bați capul cu astfel de lucruri pentru că există formule și programe care calculează aceste lucruri.

Dacă îți propui să pierzi în greutatea, recomandarea mea este să consulți un medic nutriționist.

Acesta îți va crea un plan personalizat și te va susține în efortul tău de a scăpa de kilogramele în plus. Pentru că da, este un efort, căci schimbarea cere sacrificii.

Cu toate acestea, sunt nenumărate persoane care se apucă să slăbească de capul lor. Așa cum am spus mai sus, nu cred în diete minune, ci în controlul alimentației și sport. Dacă acest articol ți-a aprins un beculeț, poți consulta acest calculator de calorii. CSID este un site în care am încredere și îl recomand mereu cu drag.

Tot ce trebuie să faci este să introduci datele cerute, iar acesta va genera mai multe valori. Indicele de masă corporală, consumul energetic/zi, necesarul de macronutrienți și greutatea ideală. Pentru a atinge această greutate trebuie să slăbesc 4 kg.

M-am îngrășat pentru că am mâncat irational

Despre macronutrienți trebuie să știi că aceștia sunt reprezentați de glucide, lipide și proteine. Există o repartizare rațională a acestora în decursul celor 24 de ore care nu trebuie să depășească 30% din lipide, 11-13% din proteine și mai puțin de 55% din glucide. Calculatorul mai sus menționat oferă recomandări în materie de gramaj al fiecărui macronutrient.

În materie de apă, povestea cu 2 litri pe zi e o chestie generală, dar pentru un calcul mai exact trebuie să știi că organismul are nevoie de 1-1,5 ml/kcal/zi.

Practic, planul meu pentru a pierde în greutate se va baza pe următorarele principii:

  • să mănânc la ore fixe – mic dejun, pânz și cină
  • să nu mai mănânc după ora 19:00 (adică cu aproximativ 4 ore înainte de culcare)
  • să nu mănânc între mese
  • să am grijă să respect distribuția macronutrienţilor
  • să renunț la dulciuri, sucuri și alte produse care au un conținut crescut în zahăr
  • să renunț la produse de panificație, foietaje, covrigi
  • să reduc cantitatea de pâine
  • să nu combin carofii cu carnea (una dintre plăcerile mele 🙁 )
  • să nu mănânc în oraș (tot timpul când vrei să pierzi în greutate cel mai bine e să controlezi tu ceea ce mănânci – de la alimentele alese și până la modul de preparare)
  • să nu trișez, iar dacă o fac să recalibrez la următaorea masă

Personal n-am cântărit niciodată alimentele, dar am avut grijă cât îmi pun în farfurie. Când am decis să pierd câteva kilograme, am optat pentru a-mi pune mai puțin decât de obicei.

Nu mă voi înfometa, dar voi mânca mai putin

Acest lucru înseamnă să te ridici cu o ușoară senzație de foame de la masă care promit că dispare în maxim 10 minute. Un mic truc în acest sens este mâncatul foarte încet și cu guri mici.

Unul dintre factorii din cauza căruia m-am îngrășat a fost faptul că mănânc repede, cu guri mari. Sunt absolut sigură de acest lucru pentru că atunci când o fac mereu mănânc mai mult decât de obicei.

Alcoolul îngrașă! Dacă nu mă credeți, vă invit să citiți aici un articol foarte bun pe această temă.

Deși nu sunt un mare fan al sportului – da, sunt o leneșă de fel, știu că e un element esențial nu doar în procesul de slăbire ci și în viața de zi cu zi. Pe vremea când îl practicam gândeam mai limpede, mă mobilizam mai ușor și aveam ceva mai mult chef de viață. Între timp m-am răblăgit și acum simt că e musai să iau măsuri.

La cum mă cunosc, știu că va fi foarte greu să mă apuc. Cel mai greu e până ajung la clase – îmi place să fac pilates, kangoo și alte clase de acest gen. Odată ce sunt în sală, mi-e rușine de restul oamenilor de acolo și nu mă las. Apoi, chiar îmi place senzația de după.

Nu exclud mersul pe bicicletă și plimbările. Urcatul pe munte de săptămâna trecută mi-a pus puțin capac, dar în ciuda oboselii m-am simțit ca un fulg a doua zi. Dovada faptului că cele 5 kilograme în plus chiar mă deranjează.

Procesul de slăbire presupune schimbarea stilului de viată

În încheierea acestui articol lung mai precizez un lucru. Internetul e plin de sfaturi și informații nutriționale. Unele sunt corecte, altele mai puțin. Sfatul meu este să apelezi la un expert, iar când spun expert mă refer la medici avizați. O dietă care a funcționat pentru vecina ta, s-ar putea să nu funcționeze pentru tine.

Fieacare suntem unici în felul nostru, iar cel mai important este să ne simțim bine în pielea noastră și să fim sănătoși. A fi peste greutatea ideală nu este capăt de lume, însă pe termen lung acest lucru poate antrena boli cardiovasculare și crește riscul apariției diabetului zaharat. Să-ți schimbi stilul de viață poate fi o reală provocare mai ales când îi implică și pe cei din jurul tău.

S-ar putea ca membrii familiei să nu te înțeleagă și să-și dorească să îți ofere mai mult și mai variat. Nu o fac din răutate, ci pentru că își doresc să fii fericit și sănătos. Datoria ta e să le explici care este țelul tău și de ce vrei să faci acest lucru. De asemenea, este important să reziști tentațiilor și să nu te autosabotezi.

Orice problemă are o soluție, iar cele mai mari împliniri vin după muncă și sacrificiu. Dacă decizi să mergi pe acest drum ține minte că o faci pentru tine și pentru sănătatea ta. Ai toată susținerea mea. Iar dacă ai bătătorit deja această cale, aștept să-mi povestești experiența ta care cu siguranță îi va motiva și pe alții 🙂 .