Autor: Sergiu Flondor
Naționalitate: română
Anul primei publicări: 2017
Numă de pagini: 192
Editura: Corint – Istorie cu blazon
Nota mea: 5/5

Revin și în această săptămnă cu o recenzie a unei cărți care m-a cucerit. Am descoperit-o tot în excursia din Albania pe când rămăsesem fără obiectul lecturii. Să vă imaginați că în aceeași săptămână am topit 4 cărți. În ultimele două zile rămăsesem fără nimic de citit pe plajă, iar o doamnă foarte simpatică mi-a împrumutat Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernăuți.

Am citit-o și pe aceasta într-o zi. Destinul ”mi-a fost alături”, căci pe ultima sută de metri de concediu, m-a apucat o răceală de am dormit tot drumul spre casă.

Să lăsăm aceste povești și să revenim la obiectul acestui articol. Dulce-amar este o carte povestită parcă de un bunic, într-o iarnă geroasă când toți nepoții stau adunați la gura sobei. Îți încălzește sufletul și ți-l mângâie. Deși povestea autorului, Sergiu Flondor, este una reală, întâmplările par desprinse dintr-un film.

”Nici războaiele, nici refugiile, nici represiunea comunistă nu au putut distruge neamul Flondorenilor, care rămân aceiaşi patrioti români și aceiaşi străjeri credincioși ai Bucovinei.”

Felul în care sunt povestite întâmplările, detaliile oferite și tonul stilului sunt calde, plăcute, cu toate că acțiunea cărții nu este deloc un subiect simplu. Autorul își povestește viața. Regăsim elemente din viața de familie, aspecte socio-economice și politice. N-aș îndrăzni să o cataloghez drept o frescă a unui regim apus, ci mai degrabă un alt punct de vedere.

Nu există floricele literare, este un stil liniar, cu un text care curge cronologic. Există explicații, prea puține speculații sau presupuneri. Doar fapte și amintiri.

Vă va cuceri această carte. Pe mine m-a determinat să arunc o privire mai atentă asupra colecție Istorie cu blazon a editurii Corint. Am găsit acolo încă o serie de cărți numai bune de citit și rumegat în prag de centenar.

Puteți citi și alte recenzii scrise de mine chiar aici.