👨‍⚕️ Dr. Marius Sîntean și terapia durerii

Am scris despre durerea toracică. Majoritatea cazurilor se prezintă fie sub formă acută, fie ca o durere tranzitorie de intensitate minimă sau medie cu rezoluție în câteva săptămâni. Dar ce te faci cu durerea cronică când ea îți influențează fiecare mișcare?

Din fericire, n-am experimentat așa ceva, dar știu persoane care se trezesc, își desfășoară activitatea zilnică și se pun în pat cu aceeași durere sâcâitoare. Calitatea vieții scade dramatic în aceste cazuri. Și cum astăzi este sâmbătă, continuăm seria articolelor despre medici care s-au pregătit în străinătate și au revenit în România.

Dr. Marius Sîntean are șapte ani de experiență în USA, la «New York Hospital Medical Center of Queens» și «Cleveland Clinic» (locul 2 în ”Top Hospitals” in US si nr. 1 in cardiologie și chirurgie cardiacă).

Durerea cronică

Definită ca o durerea cu sau fără tratament care persistă peste 3-6 luni și este întâlnită în diverse patologii. Printre ele se regăsesc afecțiunile neurologice – cefaleea cronică, migrenele, nevralgiile de nervi cranieni, intercostali și periferici. Durerea neuropată, durerea din Zona Zoster.

Apoi, mult mai frecvente sunt afecțiunile degenerative ale coloanei cum ar fi spondiloza cervicală sau lobară, lombosciatica, hernia de disc.

Tot în categoria durerilor cronice regăsim afecțiunile osteo-musculare – osteoartroza, osteoporoza, bursitele și altele. Afecțiunile oncologice nu sunt nici ele de neglijat. Nevralgiile și neuropatiile secundare provocate de cancer, sindroamele paraneoplazice și din timpul curelor de chimio- și radioterapie.

De asemenea, mult mai rar dar deloc de neglijat este sindromul dureros complex regional, sindromul membrului fantomă post-amputație și cicatricile postoperatorii dureroase.

Dr. Marius Sîntean și-a dezvoltat expertiza profesională în prestigiosul departament de Pain Management (Terapia Durerii) de la Cleveland Clinic. A avut privilegiul de al avea profesor pe Dr. Michael Stanton-Hicks, un distins clinician, cercetător, inventator, pionier clinician în neurostimularea periferică și CRPS (sindromul complex al durerii regionale).

Pentru munca și realizările sale, el a fost numit in 2017 un “gigant” de către International Neuromodulation Society.

Durerea patologică

Deși nu este considerată ca fiind o specialitate de sine stătătoare în România, medicina durerii este singura specialitate concentrată pe studiul și tratamentul durerii. Durerea este în sine un mecanism de apărare al organismului, aceasta poate deveni patologică, rezistentă la tratament.

În prezent, cercetările științifice din domeniul neurobiologiei și neuroștiinței au identificat mecanismele hipersensibilizante ale nervilor, modificările structurilor nervoase și au explicat parțial cu durerea devine boală ea însăși.

 

La Cleveland Clinic, dr. Marius Sîntean a avut ocazia să-și însușească cunoștințele și tehnicile specifice medicinii durerii, inclusiv prin proceduri asistate radiologic, epiduroscopii, implanturi de pompe intraspinale cu opiode și aparate de neuromodulare centrală sau periferică.

Cum este abordată durerea patologică

În primul rând, sunt căutate și investigate mecanismele generatoare a hipersensibilității dureroase. Deși există mai multe metode de abordare, terapia intervențională este specifică și integrată cu multiple terapii combinate. Vorbim despre terapie medicamentoasă, tehnici intervenționale și chirurgicale, neuromodulare, kinetoterapie, nutriție, psihologie și stil de viață.

Fiecare pacient este unic, așadar formula de abordare finală este personalizată și individuală.

Chiar dacă există uneori vindecarea bolii de bază, nu întotdeauna durerea se oprește. Alteori durerea este ea în sine boala de bază. Indiferent de cauză, un lucru rămâne cert. Durerea scade drastic calitatea vieții pacientului pentru că îl influențează în fiecare clipă.

Dr. Marius Sîntean lucrează la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și practică Terapia Durerii la Clinicile Medici’s Timișoara, cu rezultate foarte bune în rezolvarea herniei de disc, fără operație.

Accesul se face doar cu PROGRAMARE (click aici) prealabilă online, prin aplicația mobilă Medici’s de pe AppStore și GooglePlay.

Să ne recitim cu bine! 👩‍⚕️

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s. Aceste articole au scop informativ, nu diagnostic ori curativ.