Totul despre protecția solară și un pic mai mult
Am râs de m-am prăpădit citind acest articol. E o satiră excelentă la adresa celor care nu cred în arsuri și protecție solară. Gluma-i glumă, dar internetul este plin de sfaturi și articole unele profi, altele, ferească-Domnul!
Dacă tot a început vara, iar oamenii încep să se lăfăie la soare, am zis că e momentul ideal să scriu despre acest subiect. Aveam în cap de mult ceva asemănător, dar nu se potrivea contextului.
Deși soarele înseamnă viața, protecția solară este esențială în zilele noastre. Nu vreau să aud discuții de tipul ”Bunica mea nici măcar nu știa ce e ăla SPF și n-a făcut cancer de piele” pentru că pe vremea când bunica era fată stratul de ozon era mai gros, pădurile mai dese și bunica avea o disciplină în tot ce făcea.
Era literă de lege că între 11:00 și 16:00 nu stai la soare. Bine, și acum este – dar câtă lume respectă acest lucru?
Îmi povestea Oma (93 ani) că pe vremea răposatului când mergea la 2 Mai cu tichetele de vacanță, se trezea la 5:45 să prindă răsăritul și primele raze de soare. La 8:00 mergea la dejun, apoi la plajă, iar la 11:00 era din nou în cameră.
Avea timp să se îmbăieze și să se aranjeze pentru prânz care era la 12:00. De la 13:00 la 15:30 își făcea siesta – fetele dormeau de obicei, dar ea prefera să bea o cafea pe terasă și să citească. De la 16:00 era din nou pe plajă până la 18:30, căci de la 19:00 era cina. Urma o plimbare lungă pe faleză, iar la 22:00 era în pat la somn.
Ia aruncă un ochi peste programul tău când mergi la mare. Al meu, recunosc, nu e niciodată atât de ordonat. Ce-i drept, mi-ar plăcea să fie doar că, ce să vezi, viața pe care o trăiesc în prezent e mult mai agitată decât era a lui Oma acum 70 de ani.
Ce ar trebuie să învățăm în prezent, doamnelor și domnilor, este că soarele, acea stea care încălzește sistemul nostru solar, nu mai este la fel de prietenos. Sau mă rog, am avut noi grijă să subțiem suficient stratul de ozon încât radiația să fie mai puternică. Dar ce este de fapt această radiație?
Ce înseamnă UVA, UVB și UVC?
UV sau raze ultraviolete, sunt raze electromagnetice emanate de soare. Există 3 tipuri de UV, fiecare având caracteristicile sale:
- UVC: au lungimea de undă cea mai scurtă și sunt abosrbite de stratul de ozon – deci nu ajung pe pământ;
- UVB: sunt cele mai nocive pentru piele, producând arsuri de gradul I/II și în timp cancer de piele. Acestea sunt prezente în special în perioada primăvară – toamnă, în intervalul orar 10:00 – 16:00;
- UVA: au lungimea de undă cea mai lungă și penetrează până în stratul hipodermal al pielii (adânc), producând îmbătrânirea prematură, descuamarea pielii și riduri. Uneori poate contribui la modificări de ADN și formarea tumorilor pielii. Acestea sunt prezente pe tot parcursul zilei în orice sezon;
Dacă ne gândim practic, aceste raze solare, deși necesare – acestea stimulează producția de Vitamina D și fixarea calciului în oase – în cantitate excesivă devin nocive. Ca orice altceva consumat sau utilizat în exces.
Există diferite căi de a interacționa cu soarele astfel încât acesta ne poate fi dușman sau prieten.
Protecția solară și cum funcționează aceasta
Sunt sigură că ai avut măcar o dată în viață un tub de cremă de plajă acasă. Fie că l-ai cumpărat din magazin sau de la farmacie, probabil că cel mai mult ați ținut cont de marcă și de SPF.
Pentru acest articol am avut o discuție cu doamna doctor Carmen Voiculescu care a fost foarte amabilă și mi-a explicat cum funcționează protecția solară. Nu știu dacă voi știți, dar pentru mine a fost o adevărată revelație.
Produsele cu factor de protecție solară aplicate pe piele formează un strat, o peliculă care fie respinge razele UV (filtru mineral), fie le absoarbe (filtru chimic). În ambele cazuri, scopul acestor produse este să nu lase radiația să treacă prin piele.
Produsele dermatocosmetice, cele din farmacii, sunt special concepute pentru a proteja pielea. Acestea conțin un număr mult mai mic de parabeni și produși care pot irita. Ele formează o peliculă care reflectă precum o oglindă razele soarelui, hidratând pielea.
Restul produselor care au factor de protecție solară formează o peliculă care absoarbe radiația prin reacții chimice specifice. Acestea sunt, de obicei, mai slabe din punct de vedere al protecției și cu un risc mult mai crescut de a produce iritație și alergie.
Diferența între produsele de masă – Nivea, Farmec, Avon, Oriflame etc. și cele dermatocosmetice – Bioderma, La Roche-Posay, Eucerin, Vichy, Avene etc. este că cele din urmă sunt testate, aprobate și recomandate de medicii dermatologi.
SPF sau factorul de protecție solară se referă la puterea pe care o are produsul ales.
Dacă, spre exemplu, o piele peste care nu s-a aplicat cremă cu SPF se arde în 10 minute, un produs cu SPF 20 va întârzia cu de 20 de ori arsura, adică la 200 de minute.
Cu toate acestea, ghidurile recomandă reaplicarea produsului la fiecare 2 ore și după fiecare baie. Corect, crema cu SPF se aplică cu 30 de minute înainte de expunere, tocmai pentru ca aceasta să aibă suficient timp să creeze pelicula.
Când sunt razele UV mai puternice?
Razele UV acționează asupra pielii și în funcție de unii factori externi. Razele sunt mai puternice unde altitudinea e mai mare, stratul de ozon mai subțire.
Acestea se reflectă 40% din apă, 80% din zăpadă, dar și în nisip, iarbă și asfalt. Zilele senine, cu soare puternic, radiația este și mai puternică.
Vara, între orele 11:00 și 16:00 expunerea la soare este cea mai noicivă. De aceea, intervalul ideal pentru un bronz perfect este între 06:30 – 11:00 și 16:00 până la apus.
Cum ne protejăm sau protecția solară eficientă?
În primul rând, produsele cu factor de protecție solară sunt esențiale. De preferat sunt cele dermatocosmetice, cu filtru mineral și un SPF de minim 30. Un lucru important este ca pe etichetă să apară simbolul pentru UVA și UVB, așa cum apare pe produsul din fotografia de mai jos.
Chiar dacă nu ești la mare, este important să le folosești mai ales pe zonele expuse – față, gât, ceafă, piept, mâini și picioare.
Când te expui la soare, nu folosi produse de machiaj. Lasă pielea curată. Soarele, apa, nisipul – toate contribuie la deshidratarea pielii. Nu îngreuna munca celulelor tale.
Poartă haine deschise la culoare. Pălăriile sunt un accesoriu la modă, dar și foarte practic care te ferește atât de leziunile cutanate, cât și de insolație.
Hidratarea este importantă. După expunerea la soare, dermatologul recomandă produse care calmează pielea.
De asemenea, nu trebuie să omitem hidratarea generală – adică bea apă necarbogazoasă. Berea, cocktailurile și alte băuturi alcoolice sau carbogazoase nu sunt considerate hidratante.
Pentru un plus de gust al apei plate poți adăuga câteva picături de lămâie, portocale sau grapefrut. Nu prea mult, nu vrem să creștem aciditatea gastrică.
În cazul arsurilor solare
Primul pas este răcirea pileii cu apă rece de la robinet. Nu miere, nu albuș de ou, nu făină, nu nimic.
Apa rece aplicată timp de 20 de minute pentru calmarea pielii este sfântă! Apoi, hidratarea este esențială. Aici intră și acele remedii băbești, empirice – miere, crema de gălbenele, iaurt, albuș de ou, dar numai după calmarea pielii.
Dragi mămici, atenție! Nu expuneți copiii excesiv la soare. Pe lângă faptul că pielea lor este mai sensibilă, aceștia nu au mecanismele de termoreglare bine definite. Dacă un adult transpiră și ”pornește mecanismele de răcire”, copiii nu au încă aceste mecanisme dezvoltate. Folosiți produse special dedicate pentru aceștia tocmai pentru că au o piele mai sensibilă.
Bonus – uleiul de măsline și alte uleiuri
Uleiul de măsline virgin și extravirgin este un produs grozav… în salată. Sau în orice combinație culinară. Ca produs cu factor de protecție solară este ineficient. Beneficiul său este de necontestat ca un bun hidratant, dar acesta nu formează o peliculă de protecție. Eventual, te poți prăji în stil grecesc și în suc propriu și cam atât.
Să ne recitim cu bine!
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.