20 de cărți bune care să-ți umple vara

Vara e deja aici. Visez cu ochii deschiși la mare (încă nu știu unde și dacă merg), mi-am planificat lucruri simple, dar pe care vreau să le duc la bun sfârșit. Printre ele se află și clasicul să citesc mai mult. Îmi doresc neapărat să termin până la finalul anului provocarea de pe Goodreads. Momentan sunt destul de în urmă, dar sper să recuperez în lunile ce vor urma.

O foarte dragă colegă mi-a sugerat să fac o listă a cărților de citit în vară, iar pe voi v-am întrebat pe Facebook dacă doriți recomandări sau o listă de citit. Conform sondajului a reieșit că doriți recomandări, așadar m-am pus pe treabă. Iată mai jos o listă de cărți potrivită pentru vară, vacanță și relaxare. Vă avertizez că nu sunt toate cărți ușoare, dar pe cuvânt că merită citite. Le-am împărțit pe categorii, deci ar trebui să fie mai ușor să alegeți ce vă place. 🙂

Cărti nonfictiune

Creatorii de HIT-uri: știința popularității într-o lume distrată – Derek Thompson

Un volum despre care am scris o scurtă recenzie aici. Este cea mai recentă carte citită din această secțiune. Mi-a plăcut și în același timp mi-a dat câteva idei. Se citește repede, are exemple super cunoscute (doar e despre hituri, nu?) și se găsește la editura Publica sau în orice librărie.

Cuprind mulțimi. Miliardele de micorbi din noi și felul în care ne modelează viața – Ed Young

Am devorat la propriu și la figurat această carte. E plină de post-ituri, notițe, sublinieri. Ba chiar m-a făcut să-mi doresc să aflu mai multe din lume microbiologiei. Context: la medicină am studiat microbiologia în anul al II-lea, însă mi-a displăcut pentru că ni s-au prezentat foarte multe aspecte teoretice – cum arată, cum se clasifică, ce boli dau. Cartea aceasta cuprinde un rezumat din zeci de studii despre felul în care microbii ne influențează viața. O idee care mi-a rămas bine întipărită în minte este aceea că nu există microbi buni și răi, ci există microorganismul în locul nepotrivit. Și pe aceasta o găsiți tot la Publica, iar un review mai lung aici.

Sensul existenței umane – Edward O. Wilson

O carte despre diferite aspecte ale vieții pe care autorul le împletește (vai, ce poetic sună!) cu știința. Aș numi-o un rezumat al existenței și o călătorie spațiu-timp. E foarte succintă, dar în același timp destul de grăitoare. Merită citită, iar eu am văzut-o ca un fel de pregătire pentru Homo Sapiens – Yuval Noah Harari. Cartea se găsește la editura Humanitas, iar recenzia mea aici.

Carti istorice

Șase feluri de a muri – Marius Oprea

Am cumpărat cartea de pe Libris.ro pentru că mi s-a părut foarte interesant titlul și pentru că avea un preț, să-mi scuzați franceza, de nimic. Ce am descoperit în ea a fost cu totul altă poveste. Volumul cuprinde investigații și relatări reale despre personaje pozitive și negative din vremea comunismului. Mi s-a făcut pielea de găină. Nu i-am scris recenzie, dar cred că ar fi cazul să recuperez. Aici găsiți direct link-ul de achiziționare. E ceva mai scumpă de această dată.

Hitler – Ian  Kershaw

Poate cea mai bună biografie a unuia dintre cei mai mari tirani pe care i-a văzut planeta. E foarte stufoasă,  foarte grea și complicată, dar cuprinde întreaga viață a lui Adolf Hitler, comentează evenimente și decizii plecând de la contextul psihologic. Mi-a luat mai bine de 3 luni să o citesc, dar pe cuvânt că a meritat fiecare minut. Nici ei nu i-am scris recenzie, dar s-ar putea să mă ambiționez să o fac.

Beletristică

Codul lui Zoran – Corina Ozon

O carte cu iz de thriller, plină de mister care arată o altfel de realitate a vieții. Se citește repede, are un limbaj degajat. O găsiți pe site-ul editurii Herg Benet.

Bărbatul care n-a mai sunat – Rosie Walsh

M-a enervat la culme acest roman până aproape de final. Am zis că îl las de nu știu câte ori, dar până la urmă mi-a plăcut. Vine și recenzia în curând, iar cartea o găsiți le Editura Nemira.

Soția plantatorului de ceai – Dinah Jefferies

Da, da și iar da. E musai de citit pentru că e despre o cu totul altă lume și un timp care ne este foarte puțin cunoscut. Deși are peste 400 de pagini, am devorat acest roman în două zile. Aproape că am bătut recordul de la Twilight 😀 Recenzia mea aici.

Fata din tren – Paula Hawkins

Un mister, un zbucium un merită citită dacă nu ați văzut deja filmul. Îți stă cumva în gât, te răscolește, te enervează. Suspans, mister și toate învăluite în alcool. O să vă placă.

Gramatica lui Dumnezeu – Stefano Benni

O satiră savuoasă asupra lumii și felului în care se comportă oamenii. E delicioasă, sâcâitoare, dar plină de lecții subtile.

Zgomotul timpului – Julian Barnes

Printre preferatele mele. Povestea unui compozitor rus din vremea lui Stalin, una dintre cărțile pe care le-aș reciti mereu. Am povestit despre ea aici.

O noapte, Marcovici – Ayelet Gundar-Goshen

O altă preferată despre o altă lume. Acțiunea se petrece cândva în perioada interbelică, undeva în Țara Sfântă. E o poveste frumoasă, dureroasă, dar în același timp asezonată cu esență de portocale. Click pentru recenzie.

Un an de studiu – Anne Wiazemsky

Printe cele mai acrișoare povești de dragoste despre care am citit, un roman unde ea este tânără și visătoare, iar el cu experiență și îndrăgostit. Recenzia e aici.

Cartea secretă a Fridei Kahlo – F.G Haghenbeck

Prima biografie care mi-a plăcut și pe care am savurat-o cu sufletul. Știu că sună ciudat, dar când la finalul fiecărui capitol regăsești o rețetă, cum să nu te bucure? Am pus toată încântarea în acestă recenzie.

Hoțul de cărți – Markus Zusak

O carte sensbilă, frumoasă, naivă, dureroasă, dar care te lasă cu gustul speranței la final. E un tablou dinamic al celui de al Doilea Război Mondial văzut prin ochii unei fetițe cu suflet mare și mult ghinion. Aici e recenzia mea.

Calul de război – Michael Morpurgo

Am citit cartea, apoi am văzut filmul. Nu se compară una cu alta, căci acțiunea este atât de sfâșietoare, dar cu un final totuși care să îți încălzească inima. Recenzia aici.

Zaraza – Andrei Ruse

A fost primul roman a cărui lansare am prins-o live. Am devorat-o pentru că vorbește despre Bucureștiul interbelic și despre un timp pe care mi l-aș dori să-l pot măcar vizita. Sufăr că am pierdut cartea cu autograf (cred că la un schimb de cărți), dar mă resemnez cu gândul că o veți citi și voi 🙂 Recenzia mea aici.

Cântecul păsărilor – Sebastian Faulks

Primită în dar de la două fete faine și foarte dragi, a fost printre primele romane pe care le-am trăit cu ochi de tânăr adult. Spune le-am trăit pentru că acțiunea și povestea m-au marcat în adevăratul sens al cuvântului. Am văzut apoi și filmul care, surprinzător, nu mi s-a părut deloc rău. Puteți citi recenzia mea aici.

Moarte în Peru – Silvia Chindea

Un roman polițist, incitant și foarte interesant din prisma locului unde se desfășoară acțiunea. Personaje fluide, acțiune cu suspans și un deznodământ încâlcit. Acesta, precum și Șase păpuși Matrioșka se găsesc pe site-ul autoarei – silviachindea.com.

În spatele blocului – Mara Wagner

Mara Wagner aduce un roman de memorie cum îmi place mie să-i spun. E o relatare a fragedei copilării, cu fapte și întâmplări inspirate din realitate. Am citit volumul într-o zi pe tren pe când mă întorceam de la Viena.

Așdar, aceasta este lista pe care o propun pentru vara lui 2018. Sunt douăzeci de cărți pe care le-am citit și le recomand cu mult drag. Aștept și din partea voastră recomandări, căci și pentru mine e vară 🙂 Și abia aștept impresiile despre cărțile pe care le-ați ales. Între timp, vă aștept să ne împrietenim pe Goodreads, siteul meu favorit de cărți.