Merg să donez sânge. Am făcut-o și în toamnă de curiozitate. Acum merg din necesitate. Am povestit pe larg experiența în acest articol. Tot acolo am relatat și fobia de ace. Mâine va fi diferit, căci știu că fapta mea poate salva o viață.

Ultimele zile le-am petrecut la spital în practica de vară și nu numai. Am discutat cu pacienți care s-au internat pentru investigații și care se tem de diagnostic.

Printre care o tânără mamă cu noduli tiroidieni. Urma să i se facă o puncție pentru biopsia tumorii. Într-o primă fază, doamna a refuzat această analiză. De ce? De teamă și proastă informare. Nu o acuz, căci nu e vina ei că pe internet bântuie site-uri pline de informații neadevărate. Asemenea tratamentelor miracol care vindecă un cancer, puncția-biopsie declanșează cancerul.

Fals.

Biopsia este o analiză microscopică a unui țesut care a crescut unde nu îi este locul. Este examenul de certitudine între o tumoră benignă și una malignă. Adică face diferența între o bucată de carne care a crescut anapoda, dar nu are valoare funcțională și una care poartă numele de cancer (malign). Da, ăla rău de care am auzit cu toții și care nu se vindecă așa, cu una cu două. Ăla de la care mai și mori.

Practic, proba de țesut analizată de un medic anatomopatolog, bucățică prelevată din corpul pacientului (deci ea există deja acolo), indică afecțiunea: cancer sau nu?

Cu doi ani în urmă, am suferit o intervenție minoră prin care chirurgul a extirpat o aluniță din genunchi. Am scris despre asta aici. Formațiunea a fost trimisă la laborator, analizată, iar rezultatul a venit așa cum îl așteptam: negativ. Adică n-aveam cancer, ci doar o formațiune benignă. Cauza? Necunoscută și neimportantă în acest caz.

Revin la doamna de mai sus. După lungi explicații, zile de discuții și informații cântărite atent, pacienta a decis să facă puncția. Mâine, pe când eu voi dona sânge, doamna mea va fi curajoasă și se va lăsa pe mâna specialiștilor.

Punctia-biopsie este o analiză de certitudine

Pacienții au dreptul să refuze analize, proceduri, intervenții. Însă mi se pare corect să o facă în mod asumat. Pot face acest lucru doar având toate datele reale ale problemei, ori dânsa nu le avea. Ce știa ea, faptul că puncția îi pornește cancerul (!?) este cu totul neadevărat.

Că în urma puncției, rezultatul poate fi nesatisfăcător, aici e cu totul altă poveste. Însă nenorocita aia de analiză n-are absolut nici o influență asupra diagnosticului în sine, asupra a ceea ce există dea.

Este doar o constatare, o ceritutine a ceva ce există deja.

Acum că mi-am spus ”Of”-ul, nu-mi rămâne decât să sper că universul nu-i va juca feste nici acestei mamei, nici altora. Cu toate acestea, prevenția este cea mai ușoară formă de ”tratament”.

Așadar, mergeți și donați sânge. Faceți-vă analizele regulat și nu vă fie teamă să vă informați, însă când o faceți verificați mai multe surse. De preferat de la altcineva decât Google.