FAST: cum să recunoști rapid un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este printre cele mai debilitante boli. Deși poate afecta o zonă mică, efectele sale se pot avea un impact imens în viața de zi cu zi a pacientului. Se dorește prevenția AVC-ului, iar în cazul unui astfel de episod este important să înțelegi ce se întâmplă și ce trebuie să faci.

Accidentele vasculare cerebrale sau, popular, comoțiile se caracterizeaze prin debut brusc al unui deficit neurologic din cauza unui mecanism vascular. 85% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de cauză ischemică, iar 15% de cauză hemoragică.

Ce înseamnă acest lucru?

Accidentul vascular ischemic este cel mai frecvent cauzat de un ”cheag” de sânge care blocheză și astupă un vas de sânge din creier. Acest cheag se poate forma la nivelul sistemului vascular cerebral, tromb, sau în periferie, migrând până la creier, embol.

Practic, printr-un proces de ”sufocare” prin lipsă de oxigen și agenți nutritivi în zona respectivă se îndreaptă iminent spre moarte celulară. Pe de altă parte, accidentul vascular hemoragic se produce prin ruperea unui anevrism sau ale unor vase mici de la nivel cerebral. Rezultă o hemoragie intracraniană care se maifestă, de obicei, prin creșterea presiunii, dureri de cap intese, apărute brusc și vărsături în jet.

Ai grijă de tine și mergi la un consult neurologic mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială, diabet, fumezi, ai valori ale colesterolui ridicate, boli cardiovasculare sau ai în antecedentele personale ori familiale cazuri de accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice sau atac ischemic tranzitor.

Dr. Carmen Danci, medic primar neurolog, te poate sfătui și ajuta în prevenția acestei boli. Programează-te aici.

Partea bună este că un AVC detectat în cel mai scurt timp, crește șansele de recuperare ale pacientului. Desigur, acest lucru este influențat de o serie de factori printre care vasele colaterale, presiunea arterială, locul specific de producere și de mecanismul de oculzie.

Cum recunoști un accident vascular cerebral?

Acționând rapid, ajuți pacientul cu accident vascular cerebral să primească tratamentul de care are urgent nevoie. Acesta are eficientă maximă dacă AVC-ul este diagnosticat în aproximativ 3 ore de la debutul simptomelor.

Notează ora la care au început să se manifeste. Această informație ajută medicul în alegerea celei mai bune variante de tratament.

Formulă FAST

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează rapid (FAST) și fă-i următorul test pentru a-ți da seama ce ai de făcut:

  • F – Face (Față) – Cere persoanei să zâmbească. Dacă ți se pare că față e asimetrică sau gură e căzută într-o parte, acesta este un semn alarmant.
  • A – Arms (Brațe) – Roagă persoana să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Dacă unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt, înseamnă că persoana are nevoie de ajutor medical imediat.
  • S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Cerul este albastru”). Dacă nu poți distinge cuvintele pe care le rostește, sună la 112.
  • T – Time (Timp) – Sună la 112 imediat ce observi oricare dintre modificările de mai sus. Acestea apar brusc, iar comportamentul persoanei din fața ta se schimbă imediat.

Ai grijă ca dispecerul care va răspunde apelului să știe că suspectezi un accident vascular cerebral. Astfel, acesta va declanșa codul de urgență, iar ajutoarele vor sosi în cel mai scurt timp posibil.

Am scris acest articol pentru că astăzi este ziua internațională de conștientizare a acestei afecțiuni. Nu intru acum în prevenția bolii, ci vreau să rămâni și să aplici, dacă va fi cazul, formula FAST. Sentimentul că ai salvat viața unui om este de neprețuit.

Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.